Stempel Burn-out

Tijdens de kennismaking in onze trajecten en sessies, horen wij geregeld: “Ik heb een burn-out”.

Een serie van symptomen krijgt het stempel burn-out. Het gaat ons niet zozeer om dit etiket, of dat het niet zo benoemd mag worden, maar het is interessanter om te kijken wat iemand precies nodig heeft en wat de oorzaak is en wat daaraan ten grondslag ligt.

We gaan dat wat aandacht nodig heeft onder de loep nemen. Kalmeren, landen en aarden zijn als eerste aan de beurt. Vervolgens; wat is er in overdrive gegaan, wat moet er beschermd worden? En ook wordt de vraag gesteld: “wat levert de zogezegde burn-out je op?”

We merken in de praktijk dat de stempel burn-out een suggestie wekt van een situatie die langdurig doorleefd moet gaan worden en dus een langdurige ziekmelding betekent.

Maar we zien het graag anders. Aan de ene kant hoeven er geen maanden voor uitgetrokken te worden. Maar aan de andere kant is het wel tijd voor reflectie. Heling, herstel van de hart & verstand-verbinding, licht en zelfliefde zijn nodig.

Ook zijn deze vragen fijn om stil bij te staan

  • Heb je ooit iemand die zijn hart volgt een burn-out zien krijgen?
  • Hoe kan het dat er mensen zijn die vanuit passie lange dagen maken en nooit uitvallen?

Daarom is het goed af te dalen naar de werking van ons systeem en hoe we omgaan met onszelf in lichaam, geest en mind.

We hebben in ons leven en als individu meerdere systemen tegelijkertijd werken als een mooi dynamisch en energetisch geheel.

Je kan ook zeggen; het mentale, emotionele, fysieke en energetische lichaam. Als een van deze te lang in de overdrive gestaan heeft dan is de balans weg, ook als een van deze systemen te lang in de schaduw heeft gestaan. Alles is yin yang, zo ook onze energie centra. De natuur zoekt altijd naar balans.

Er zijn legio voorbeelden uit onze trajecten van personen met het etiket burn-out, maar het komend voorbeeld is er wel een die we heel vaak zien.

“Je start met veel energie en inspiratie in je nieuwe baan of een spannend project. Je doet en zegt de juiste dingen, het begint te draaien en het voelt goed.Ineens word je je bewust van je rol en er komt een schrikmoment, of het gaat wat langzamer en je realiseert je na verloop van tijd dat je rol toch anders is. Je maakt het in je hoofd spannend en het wordt chaotisch. Je gaat mentaal proberen een rol in te vullen. Dit kan legio redenen hebben, verwachtingen, prestige, druk van buitenaf, een promotie willen, de angst om je baan te verliezen. De balans komt langzaam te vervallen. Stress klachten bouwen zich op en op een dag realiseer je je, dit kan zo echt niet meer. Angst voor de volgende email of de mobiel die plotseling afgaat. Of zelfs, je kan alleen nog maar huilen en je lichaam werkt niet meer mee.”

De oorzaken kunnen in het fysieke, emotionele, mentale en/of energetische stuk zitten.

Door de gebeurtenissen zijn er kleine of grote trauma’s geraakt, of er is zelfs een nieuw trauma gecreëerd. De oude trauma’s komen aan de oppervlakte en worden na een tijdje pas inzichtelijk, of ze worden nog steeds vermeden.

Of bijvoorbeeld als je mentale centrum compleet aan staat en je bijna niet meer bewust bent van je emoties en je fysieke lichaam. Laat staan je roeping of hartenwens. Logisch toch dat je op een gegeven moment stil valt.

Daarnaast is het ook een feit dat je over grenzen bent gegaan ook dienend geweest. De tijd is gekomen dat je dat mag en kan gaan inzien. Het systeem heeft zich voldoende kunnen manifesteren en uitwerken en het is genoeg.

Wat gebeurt er in mijn lichaam?

Door de lange wacht op ingrijpen wordt je zenuwstelsel in heel dit proces zodanig geraakt zodat er van alles in je lichaam gebeurt om niet overprikkeld hoeft te raken, met uiteindelijk een totale overprikkeling en uitval en energie lekkages in een of meerdere van de centra als gevolg.

En dan?

Ik geloof dat we de verantwoordelijkheid mogen nemen om nog meer naar ons leven te kijken als een holistisch samenspel. Er wordt veel van onszelf en vanuit de omgeving gevraagd, waardoor je onbewust en ongemerkt langdurig in overdrive bent.

Er is meer dan ooit tevoren kennis over onze systemen en de samenhang ervan. Zodat er veel oplossingen en heling voor handen is. Het jezelf willen leren kennen of nog beter leren kennen is een must.

We krijgen wat we nodig hebben en niet altijd wat we willen. Niet alles is mogelijk en willen en kunnen, zijn niet altijd met elkaar verweven.

Het is blijvend afstemmen op de connectie tussen hoofd en hart.

Het hart kan liefhebben, vergeven, dankbaar zijn en accepteren. Het zijn allemaal kwaliteiten van het hart, en niet van het hoofd.

Scroll naar boven
Naar ons coachingsaanbod
× Neem direct contact op!