Het Verhaal achter Verzuim

Het Verhaal achter Verzuim

Prevention is better than cure

Ben je ook geïnteresseerd in het verhaal. Het verhaal achter het verhaal? Nieuwsgierig zijn.

Door verbonden te zijn met het verhaal, kun je keuzes maken vanuit je hart.

Heb je ooit gekeken naar de keuzes die je hebt gemaakt? Waar had je het meeste spijt van?
En was die keuze gemaakt destijds vanuit je hoofd of je hart? Probeer maar eens na te gaan.
Ik kan bijna met 100% zekerheid zeggen dat de keuzes die uit het hart zijn gekomen, niet voor spijt in aanraking zijn gekomen. Er zat dan altijd een verhaal achter het verhaal waarom je toch die beslissing nam

verzuim

Wat ik je graag wil vertellen is het volgende

Heel lang heb ik functies binnen het verzuim uitgevoerd als Interim verzuim expert in verschillende rollen.
Ik ben al vrij vroeg in mijn eerdere loopbaan van Toerisme richting HR afdelingen gegaan. Altijd al geïnteresseerd in mensen. Daarna kwam ik in aanraking met een nieuwe functie en nieuwe afdeling. 

Een commerciële arbodienst.. Jeetje mijn hart maakte in die tijd een sprongetje! Dit is wat ik altijd heb gewild. Nu gaan we het echt over mensen hebben en naar de oorzaak, dieper in de materie duiken! Een organisatie draait immers om mensen.

Door deze start ben ik ben langzaam in de verzuim wereld gerold. We praten over, 20 jaar geleden. De Wet Poortwachter kwam net uit. De tijd van Hudson. Super fijne en leuke collega’s die ik nog steeds als goede vrienden heb.

We zaten met elkaar aan een bureaublok. Niets was er! Totaal nieuw bedacht plan vanuit de overheid en bedrijfsleven? Ga het maar uitvoeren. De Wet Poortwachter…. Plan van aanpak maken? Hoe dan? Probleem analyse, wat is dat? Alles moesten we opzoeken. We hebben zo’n verschrikkelijke leuke tijd gehad. Een lol dat we hadden op de werkvloer. Als je praat over werkgeluk, dat was wel die tijd. De cowboys van het verzuim en pionieren met elkaar.

Uiteindelijk hebben we een keurige hbo opleiding casemanagement met elkaar gevolgd. En we dachten ook, nu gaan we mensen helpen en er voor zieke medewerkers zijn die terug begeleid worden naar de werkvloer. De angel eruit halen waarom iemand ziek was gemeld.

In het begin mochten we veel. Voordat er een spreekuur met de bedrijfsarts was, konden we de zieke medewerker bellen en doorvragen. Een andere casemanager had een grote klant die bedden verkocht. Mijn collega deed daar de casemanager gesprekken intern. Nadat er een ziekmelding kwam, lieten ze de medewerkers eerst op gesprek komen, doorvragen. Onder het mom: ziekmelding is een keuze, ziek zijn niet. De arbeidsdeskundige voerde de GRIP scan uit. Eerst kijken of het ging om (psychisch) verzuim of werk gerelateerd en daarna pas de bedrijfsarts.

 

We zetten voor die tijd gewaagde coaching in, coaching met het onderbewustzijn en het werkte super goed. De mensen die deze vorm van coaching kregen waren allemaal na 3 tot 4 sessies weer aan het werk. Of namen een beslissing om iets anders te gaan doen. We hadden veel vrijheid, mochten veel en maakten goede afspraken met de klanten, zodat de klanten blij waren en er eindelijk voor de klanten grip op het verzuim kwam. En niet meer onder de stoffige laag van de arbodienst en als iemand ziek is, dan zag je die pas weer als die beter was verklaard.

We hadden het over het casemanagement. Vernieuwend, innovatief en een nieuwe manier van kijken naar ziekmeldingen. Gouden tijden echt waar. We hadden het gevoel, dat er nu echt iets gedaan werd.

verzuim

De Coachende Casemanager

Lange tijd heb ik dat zelf ook gedacht en immers, je bent er zelf bij. Ik was dan ook niet de traditionele Casemanager, maar de coachende Casemanager, altijd op zoek naar de oorzaak van de ziekmelding. Wat was het echte verhaal? Wat is er echt gebeurd? Wat ging er mis? En blijven communiceren met elkaar.

Met mijn eigen visie op protocollen en regels. Maar waar het ging om de mens, ging het toch steeds meer naar de protocollen. Regels, regels en regels zijn er bij gekomen.

Het ziekteverzuim is in veel bedrijven hoog en blijft niet stijgen maar wel de psychische klachten in het verzuim. Volgens de Arbo Unie blijven die maar hoger worden. En de ziekteperiodes worden ook langer. Reden tot zorgen. Wanneer gaat het keerpunt komen?

Hoe wij ons steentje bijdragen

Wat wij graag doen en waar wij een steentje aan bijdragen, is mensen het vertrouwen geven dat ze het zelf kunnen. Zelf verantwoordelijkheid nemen en contact maken met zichzelf. Op zoek gaan naar de oorzaak van een blokkade. Waar stroomt het niet? Is er een tijd om iets anders te gaan doen? Of juist iets aan te gaan pakken? Hier helpen en ondersteunen wij bij.

Waarom? Simpelweg omdat ik geloof dat je altijd naar de oorzaak moet. De oorzaak van verzuim, de oorzaak van een ziekmelding, de oorzaak van een ziektebeeld. Want in de oorzaak zit de groei naar heling en de oplossing. Zeker met psychisch verzuim!

Naar mijn idee zijn er veel te veel regels en protocollen gekomen enerzijds, de vraag is of dit ooit nog veranderd kan gaan worden, anderzijds is er des te meer reden, om nog meer naar diepere inzichten te gaan. Voorbij aan de oorzaak, zodat mensen naar hun eigen hart kunnen gaan luisteren. Immers, Prevention is better then the cure.

The body doesn't want to heal because he or she didn’t want to solve the problem.

Scroll naar boven
Naar ons coachingsaanbod
× Neem direct contact op!